Trafik Levha Anlamları ve Önemli Trafik Kuralları

Yollarda sürücülerin ve yayaların güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan trafik belirtileri ve levhalar, her sürücünün dikkat etmesi ihtiyaç duyulan bilgiler ihtiva eder. Bundan dolayı şoför kurslarında da ilk verilen dersler içinde trafik levhaları ve isimleri bulunur. Trafiğin önüne geçmek, kaza ve karışıklığı engel olmak amacıyla meydana getirilen trafik ikaz levhaları, araçların bir seviye arasında hareket etmesine destek verir.

Trafik im levhaları ve manaları otoyollarda, karayollarında ya da büyük yada minik fark etmeksizin bütün yerleşme yerlerinde bulunur. Yolların mevzusu ve etraf üzerinde sürücülerin data almasını sağlar. Trafik levhaları anlamlarını bilen ve onlara bakılırsa hareket ederek kurallara uyan şoförler, ihtimaller içinde kazalara karşı tedbir alarak hem şahıslarını hem de trafikteki öteki bireyleri korur.

İnternetten Öneri Alın!

2 dakikada 22 sigorta şirketinin önerilerini karşılaştırın, anında satın alın.

Trafik Levhaları Ne kadara Ayrılır?

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafınca değişik kategorilere ayrılarak gruplandırılan trafik levhaları, değişik renk ve şekillerde sürücülerin karşısına çıkar. Bilhassa kent arasında onlarca değişik trafik im levhaları ile yol güvenliğinin sağlanması amaçlanır. Bu değişik kategorilere ayrılan trafik levhaları ve manaları şu şekildedir:

Çekince Ikaz İşaretleri

Sürüş esnasında yol üstünde mevcut olan tehlikelere karşı şoförleri uyardığı amacıyla çekince ikaz levhalarının tek başına bir ehemmiyeti bulunur. Toplamda 52 tane olan ve çoklukla üçgen şeklinde ve kırmızı renkte olan bu imler içinde yaya geçidi, sağa dönemeç, kasisli yol, tehlikeli eğim, ıslak yol, iki yönlü trafik şeklinde levhalar mekan alır. Bilhassa sağa ya da sola dönemeç ve kasis uyarısı en çok rastlanan çekince ikaz levhaları içinde bulunur. 

Trafik Tanzim İşaretleri

Trafikte düzenin sağlanması amacıyla kullanılan tanzim belirtileri, sürücülerin data almasını sağlar. Toplamda 69 levhadan meydana gelen bu imler, bir manada sürücülerin bizzat içinde yazışma kurmasına da destek verir. Büyük bir kısmı mavi renkte olan imler içinde sürat sınırını dikkat çeken levhalar, dur ve yol ver ikazları, başlangıcı olmayan yol şeklinde levhalar en oldukça görülenlerden bazılarıdır. 

Trafik Informasyon İşaretleri

Toplam 112 işaretten meydana gelen trafik data im levhaları, trafik levhaları içinde en çok kişinin olduğu topluluğu oluşturur. Sürücülerin hem yollar hem de çevredeki yerleşme bölgeleri üzerinde data maliki olmasını amaçlayan bu imler, bir manada navigasyon vazifeyi üstlenir. Sürücülerin bilmedikleri bir mekanda hatalı yollara girmesini önler. Mavi trafik levhaları içinde mevcut olan ve kare (dörtgen) tarzda hazırlanan data belirtileri, çoğu zaman yolun kenarına yerleştirilir ya da ana yolun üstünde tabela şeklinde asılır. B harfi ile kodlanan bu imler içinde şehir sınırı, şerit organizasyon, U dönüşü bulunur.

Durma ve Park Etme İşaretleri

Hatalı park uygulamalarının önüne geçmek ve trafik akışının sorunsuz devam etmesini sağlamak amacıyla kullanılan durma ve park etme belirtileri hem sürücülerin hem de yayaların masum olmasını önler. Toplamda 10 levhadan meydana gelen ve mavi renkte olan bu imlerin kimileri yuvarlak trafik levhaları içinde bulunur. Bilhassa kent arasında trafiğin oluşmasının önüne geçen bu imler, duraklamanın ve park etmenin yasak oldukları bölgeler ve park yerleri belirtilir.

Taze Ölçün Trafik İşaretleri

Yayaları ve şoförleri trafikte meydana gelebilecek tehlikelere karşı uyaran ve malumat icra eden levhalar, taze ölçün trafik belirtileri olarak adlandırılır. Trafik sıkışıklığı, mektep bölgesi azami (en çok) sürat sınırı, rampalı yaya üst geçidi, yaya öncelikli yol, tramvay durağı şeklinde levhalar taze trafik belirtileri ve levhaları içinde bulunur. 

Yatay Trafik İşaretleri

Yol, şeritler ve araçlarla alakalı bilgiler veren sadece levha halinde bulunmayan zemin belirtileri ise yatay semboller ile belirtilir. Şerit çizgileri, yaya geçidi, bölünmüş yollar, bisiklet yolu, azami (en çok) sürat, dur uyarısı, engelli park mekanı, sağa ya da sola geçiş yatay zemin belirtileri içinde mekan alır.

Dikkat Edilmesi Ihtiyaç duyulan Mühim Trafik Kuralları

Yolcu ve yol güvenliğini sağlamış olduğu amacıyla her sürücünün bilmekle yükümlü oldukları trafik levhaları ve adları, yeterlik sınavlarında da sorulur. Ek olarak trafik levhaları ve manaları minik yaşlardan başlayarak eğitim sistemi içinde öğretilir. Bu işaretlerle beraber trafik kuralları, sürücülerin trafikte korunaklı bir halde ilerlemesi amacıyla ciddidir. Ek olarak yayaların da kurallara egemen olması gerekir. Bilhassa kent arasında trafik kurallarına uyulması yardımıyla ihtimaller içinde kazaların ve tehlikeli durumların önüne geçilebilir.

Sağa Dönüşlerde Yayaya Yol Verme

Yolculuk halinde en oldukça unutulan ya da göz ardı edilen kurallardan biridir. Sağa dönüş olan yollarda karşıdan öbür tarafa bir yaya geçiyor ise öncelik yayanın hakkıdır. Trafik ışığının olmadığı yollarda, sağa dönüş ışığı ile tıpkı anda yeşil ışık yansa da öncelik yayalarındır.

Yaya Geçitlerinde Yavaşlama

Yaya geçitleri, ışık olmayan yerlerde emniyeti sağlamak amacıyla konulmuş olan işaretlerdir. Yavaşlama vaziyetinde ayrı taşıtlar korna çalsa da sürücülerin yaya geçitlerinde yavaşlaması gerekir.

Taşıtlar Arası Mesafe

Yolculuk anında sürücülerin her sürekli dikkatli olması gerekir. Bilhassa kış mevsiminde öndeki araçla araya mesafe koymakta yarar vardır. Trafiğin kalabalık oldukları yerlerde mesafenin sakınması, sürücülerin birdenbire bir vaziyete karşı tedbir almasına destek verir.

Tek Yönlü Yollarda Tabelalara Bakma

Yaşanabilecek kazalara engel olmak ve trafiği kilitlememek amacıyla yön gösterici tabelaları denetim etmekte yarar bulunur. Otomobil gelmese dahi (ökeli) bir sokağa girmeden ilkin sürücülerin tetikte olması gerekir.

Sürat Kuralları

Sürat sınırları, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafınca belirlenmiştir. Şoförler, belirlenen limitten yüksek bir hızlı bir şekilde gittiği takdirde kaza yaşanabilir. Bundan dolayı, sürücülerin belirlenen sürat sınırlarına uyması hem bizzat güvenlikleri hem de yayaların emniyeti amacıyla ciddidir.

Yol Şeritleri

Sürücülerin, birden çok şeridin oldukları yollarda sağ şeritten ilerlemesi gerekir. Sol şeritler sollama yapmak ve süratlanmak içindir. Sollama yapıldıktan sonrasında yeniden sağa geçilmesi gerekir. Bir hayli yolda en sağda güvenlik şeridi bulunur ve bu şerit yalnızca acil hususlarda kullanım içindir. Sürücülerin, şahıslarını ve ayrı şoförleri tehlikeye atmamak amacıyla özenli davranması gerekir.

Hatalı Sollama

Kimi zaman hususlarda önde giden vasıta yavaş aşama kaydediyor olabilir. Sadece ortamın korunaklı olduğundan güvenilir olmadan sürücülerin sollama yapmaması gerekir. Hasara ve ölüme neden olan kazaların çoğunluğu hatalı sollamalardan oluşur. Bundan dolayı sürücülerin hatalı bir zamanlama ile sollama yapmaktan sakınması, geri dönülmez neticelerin önlenmesine destek verir.

Trafik Sigortası

Trafik sigortası, bütün vasıta sahiplerinin yaptırmak zorunda oldukları bir vasıta sigortasıdır. Trafik sigortası tutarı peşin ödenebilir yada taksitle ödeme imkânından yararlanılabilir; primler üstünde sigorta şirketlerinin bizzat politikaları etkilidir.

Siz de yolculuk halindeyken bütün kurallara uyarak kendinizin, öteki sürücülerin ve yayaların güvenliğini sağlayabilirsiniz. Kurallardan kabul edilen trafik sigortası yaptırma adımını tamamlamak amacıyla amacıyla sigortam.net’e gelin, trafik sigortası sorgulama ile en olumlu vasıta sigortasını yakalayın. Isterseniz 444 24 00 numaralı Sigorta Dayanak Hattı’ndan ayrıntılı data alabilirsiniz.

Sıklıkla Sorulan Sualler

Trafikte 50 imi ne manaya gelir?

Yolda görülen yuvarlak arasında 50 sayısı azamı sürat sınırı bildirir. Bu adet, yerleşme yerine ve gidilen yola bakılırsa değişim izah edebilir.

Kırmızı renkli trafik belirtileri ne manaya gelir?

Kırmızı renkteki trafik belirtileri tehlikeli mevzuları şoförlere bildirmek amacıyla kullanılır; bir çok üçgen şekilindedir.

Yuvarlak trafik belirtileri ne çalışmaya fayda?

Yuvarlak levhalar sürücülerin beraber yayaları da ilgilendiren trafik ve yol mevzuları amacıyla kullanılır. Mesela; azami (en çok) sürat, zorunlu dönüş şeklinde ikazlar yuvarlak imler ile yapılır.

Recommended Posts